Proefdraaien in de praktijk

Barneveld

In het artikel 'Projecten al conform nieuwe Wet Kwaliteitsborging' van bouwbedrijf Heilijgers bezoekt Pieter-Jan Roest (KAM-coördinator Heilijgers), Edwin Brand (uitvoerder Heilijgers) en onze unitmanager Roy de Olde pilotproject Bloemendal in Barneveld. Het artikel werpt een blik in de keuken bij pilotprojecten. 

"De focus van bouwbedrijven ligt nu teveel op het verkrijgen van de omgevingsvergunning, maar wat maken ze er buiten van?  

Verborgen gebreken

“Heilijgers werkt met het SWK-model Verbeterde Kwaliteitsborging. Het zit hier volledig in de processen, maar met name de kleinere aannemers die denken dat het zo’n vaart allemaal niet gaat lopen, komen straks in de problemen”, vertelt Roy. “Ik kom sowieso vier keer kijken: in de funderingsfase, zodra de eerste wanden geplaatst worden, bij de rest van het casco en het dak, bij de binnenbouw en de installaties en bij het moment voor oplevering. Het hele proces adviseer ik en beoordeel ik het risico. Heilijgers beslist hoe het de zaak wil oplossen en verantwoordt dat. Alles draait erom dat het werk volgens de regels wordt uitgevoerd. De grootste problemen bleven vaak verborgen. Ik moet kijken met de ogen die de koper niet heeft. Voorkomen is beter dan genezen. Even dat ontbrekende betonstutje opmerken onder een funderingsbalk, waardoor uiteindelijk je gevel verzakt en scheurt. Ergens slordig isolatiewol tussen proppen en de boel dichtmetselen of beplaten: het kan niet meer. En hoe vaak gebeurt het niet dat de installatie niet berekend is op de uitbouw die als meerwerk werd besteld? Als zo’n dreigende bouwfout, die een koudebrug, verzakking of een koud huis oplevert, geconstateerd wordt, herstellen we dat nog tijdens de bouw. Elke processtap, inclusief foto’s moet worden vastgelegd. Het is eigenlijk heel simpel: een afnemer wil weten wat hij of zij koopt en de overheid wil graag goedkeuring geven aan bouwkwaliteit die voldoet aan de wet- en regelgeving. En reken maar dat je dat als bouwer gaat documenteren!”

Het volledige artikel is te lezen op de site van Heilijgers.

Stimuleringsprogramma proefprojecten Wkb

Op 1 juli 2023 treedt de Wet kwaliteitsborging (Wkb) in werking. Maak gebruik van de nieuwe subsidieregeling voor proefprojecten!

Bereikbaarheid tijdens de kerstvakantie

De kantoren van oculus zijn gesloten van 26 december 2022 tot 2 januari 2023. In deze periode zijn we beperkt telefonisch bereikbaar.

Even voorstellen… Carla Kroon

Sinds kort is Carla Kroon bij ons in dienst als Risicoanalist / Auditor.