Proefdraaien in de praktijk

Barneveld

In het artikel 'Projecten al conform nieuwe Wet Kwaliteitsborging' van bouwbedrijf Heilijgers bezoekt Pieter-Jan Roest (KAM-coördinator Heilijgers), Edwin Brand (uitvoerder Heilijgers) en onze unitmanager Roy de Olde pilotproject Bloemendal in Barneveld. Het artikel werpt een blik in de keuken bij pilotprojecten. 

"De focus van bouwbedrijven ligt nu teveel op het verkrijgen van de omgevingsvergunning, maar wat maken ze er buiten van?  

Verborgen gebreken

“Heilijgers werkt met het SWK-model Verbeterde Kwaliteitsborging. Het zit hier volledig in de processen, maar met name de kleinere aannemers die denken dat het zo’n vaart allemaal niet gaat lopen, komen straks in de problemen”, vertelt Roy. “Ik kom sowieso vier keer kijken: in de funderingsfase, zodra de eerste wanden geplaatst worden, bij de rest van het casco en het dak, bij de binnenbouw en de installaties en bij het moment voor oplevering. Het hele proces adviseer ik en beoordeel ik het risico. Heilijgers beslist hoe het de zaak wil oplossen en verantwoordt dat. Alles draait erom dat het werk volgens de regels wordt uitgevoerd. De grootste problemen bleven vaak verborgen. Ik moet kijken met de ogen die de koper niet heeft. Voorkomen is beter dan genezen. Even dat ontbrekende betonstutje opmerken onder een funderingsbalk, waardoor uiteindelijk je gevel verzakt en scheurt. Ergens slordig isolatiewol tussen proppen en de boel dichtmetselen of beplaten: het kan niet meer. En hoe vaak gebeurt het niet dat de installatie niet berekend is op de uitbouw die als meerwerk werd besteld? Als zo’n dreigende bouwfout, die een koudebrug, verzakking of een koud huis oplevert, geconstateerd wordt, herstellen we dat nog tijdens de bouw. Elke processtap, inclusief foto’s moet worden vastgelegd. Het is eigenlijk heel simpel: een afnemer wil weten wat hij of zij koopt en de overheid wil graag goedkeuring geven aan bouwkwaliteit die voldoet aan de wet- en regelgeving. En reken maar dat je dat als bouwer gaat documenteren!”

Het volledige artikel is te lezen op de site van Heilijgers.

Raamovereenkomst Nijhuis Bouw

Rijssen

Tekenmoment bij de raamovereenkomst voor Wkb projecten.

Tekenmoment VKB-Licentie

Oculus heeft de VKB-licentie van SWK verworven!

Goede informatie essentieel voor kwaliteitsborging

Heeft u ons artikel in de BouwPlus al gelezen?