Het verhaal van… Willem de Wijs

Deze keer vertellen we het verhaal van Willem de Wijs, bouwkundig hoofdopzichter en inspecteur. Willem is iemand met veel ervaring in het vak en zet zich onder andere in voor het project IQ-woningen in Warmond van Stek Wonen. We bezoeken Willem dan ook op dit project om hem eens wat vragen te stellen en meer te weten te komen over dit interessante project. Kortom, genoeg redenen om verder te lezen! 

Wie is Willem?

Ik ben begonnen als timmerman en metselaar en na meerdere jaren heb ik de overstap gemaakt naar de uitvoering, wat ik 8 jaar heb gedaan. In 2000 ben ik gestart bij btb als opzichter en later als hoofdopzichter. En nu tevens als inspecteur bij oculus.

Een hobby van mij is kalligrafie. Eigenlijk gewoon mooi schrijven, maar dan wel met speciale pennen. Een andere hobby van mij is Tai Chi, een Chinese vechtsport. Dit doe ik nu 2 jaar en ik begin het al aardig te leren.

Kun je iets meer vertellen over wat jouw functie precies inhoudt?

Ik ben eigenlijk hoofdopzichter bij btb, maar gezien de vraag in de markt ben ik voornamelijk naar inspecties gegaan namens oculus. In het vak als hoofdopzichter ben je soms 1 à 2 jaar betrokken bij een project. Als inspecteur, zijn inspecties een wat minder lang proces, maar in beide functies kan ik mijn ervaring ruimschoots kwijt.

Wat is jouw motto?

Kwaliteit leveren, meer niet. Er zit niks tussen. Het is goed of het is slecht. Daarnaast vind ik veiligheid essentieel en dit moet dan ook altijd voorop staan.

Je hebt ook een cursus communicatievaardigheden gedaan, waarom vond je dat interessant?

Ja, dat was een cursus over klantgericht bouwen. Zo let je er toch meer op hoe de lijnen lopen tussen verschillende partijen. Duidelijkheid bij wie je voor wat moet zijn is heel belangrijk. Met iedere partij communiceer je weer anders. Niet alleen extern, maar juist ook intern bij oculus, btb en visiplan is dat van essentieel belang.

Hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit?

Als ik inspecties doe, dan ga ik ‘s morgens om kwart voor 6 de deur uit, ben ik om 7 uur op het werk en dan ga ik mijn ronde lopen over de bouwplaats. Wanneer ik terug kom in de keet, laat ik mijn bevindingen en foto’s zien aan de uitvoeder en bespreken we mijn bevindingen. Vervolgens werk ik dit in een inspectierapport uit. En zo heb je vaak twee of drie inspecties op een dag.

Kun je nog iets meer over het project vertellen waar je nu actief bent?

Een IQ-woning is eigenlijk een bouwproces waarin men in een geconditioneerde ruimte de woning geheel realiseert en afmaakt, in stukken knipt en op de bouwplaats in elkaar zet. In één dag kan het grootste gedeelte van de woning staan. Het voordeel is ook dat de omstandigheden gunstig zijn, doordat het in zo’n pand continue dezelfde temperatuur is voor de materialen en dat het binnen is. Transport is vaak de grootste uitdaging. Soms kun je niet groter of gekker, omdat het simpelweg niet te transporteren is. Met de jaren is dat proces wel steeds slimmer en innovatiever geworden, maar er blijven grenzen. De slimme trucjes die ze ook hier toepassen, maakt het project toch speciaal.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Willem zegt lachend: ‘’Dan hoop ik met pensioen te zijn, maar hopelijk wel met een nieuwe uitdaging voor tijdens dat pensioen. Om onder de mensen te blijven, bezig te blijven, toch te blijven leren en in de bouw te blijven rommelen. Mogelijk als ‘hulp’ bij andere collega’s, om zo mijn kennis te blijven delen.’’

Raamovereenkomst Nijhuis Bouw

Rijssen

Tekenmoment bij de raamovereenkomst voor Wkb projecten.

Tekenmoment VKB-Licentie

Oculus heeft de VKB-licentie van SWK verworven!

Goede informatie essentieel voor kwaliteitsborging

Heeft u ons artikel in de BouwPlus al gelezen?